Flamenko, spermiji, Andaluzija in zlato - kaj imajo skupnega?

Dozorel je čas, da vam prikažem, kaj dela Potovanja posebne sorte tako drugačna.

Ker je pred vrati potovanje v Andaluzijo, bom pričel kar s primerom dojemanja flamenka. Predstavil vam bom, kako se na potovanju znajdete med Andaluzijci na flamenko zabavi. 

Med branjem boste za okus, kakšna so Potovanja posebne sorte, malo vstopili v svet flamenka, s katerim je - kot z zrakom, pivom in soncem - prežeto andaluzijsko življenje. 

Poglavje Skoraj brez dlake na jeziku je posebno.

Tam sem vam napisal, kaj sploh lahko v alternativi storite, da se dotaknete sveta flamenka.

Na koncu v post scriptumu vam bom nakazal še druge elemente, ki potovanje postavijo v višje sfere.

Ko boste članek do konca prebrali, boste spoznali, da je Potovanja posebne sorte zgodba, ki zadovoljuje vaš intelekt - mar ni to najvišji cilj potovanj?

In še več, mi vam najvišji cilj zapakiramo v okusno, mikavno, udobnom, aktivno in doživeto.

Potovanje posebne sorte v Andaluzijo v letu 2018 najdete na tej povezavi

Če bi želeli še več informacij, kliknite tu

Kaj posebnega boste našli na Potovanjih posebne sorte?

Čas je, ko razmišljate, kam in s kom bi šli na izlet, pa ste nekateri naše kreature (Potovanja posebne sorte) dali na stran, ker jih ne razumete.

Tokrat vam jih bom poskušal predstaviti skozi en vidik potovanja po Andaluziji.

Moj namen je, da spoznate, kaj dela Potovanja posebne sorte drugačna. Pričakujete lahko še druge podobne objave, tako da vam bo čez nekaj časa vse jasno, upam, da ne bo prepozno.

Ker smo na tem, da aprila odhajamo v Andaluzijo, vam tukaj predstavljam flamenko vidik potovanja.

To je pomemben pogled na Andaluzijo, saj se prepleta s hrano, zgodovino, geografijo in vsem ostalim - je njen neločljivi del.

Dve poglavji potovanja sta povezani s flamenkom, ki vam ga prikažem kot najvišji izraz andaluzijske biti. Med branjem boste o njemu izvedeli nekaj malega, predvsem pa, kako vam bom na potovanju z njim postregel.

Ob besedi flamenko najbrž najprej pomislite na ples in na glasbo, na Paco de Lucio, Montoyo, Camarona.

To so gotovo vrhunci glasbenega izraza flamenka; pomisite tudi na lepo oblečene žene in može, ki plešejo in - kot telegrafi lopute - v plesu vrtijo roke.

Moje potovanje v Andaluzijo je do flamenka zelo dovzetno. Pripravim celo okoliščine, v katerih se flamenko zgodi okrog vas.

Odmaknem veje, da pogledate skozi grmovje in spoznate, da je flamenko marsikaj, je odnos do konjev, dopustovanje, spokora, hrana in drugo. Med odmaknjenimi vejami boste celo vstopili v eter.

Toda kaj sploh flamenko je?

 

 

Flamenko ljudje

Glasba in ples sta zgolj artistična izraza flamenko kulture.

En lep del Andaluzijcev, skoraj s konji andaluzijci vred bi lahko rekel, čuti, da se jim po žilah pretaka flamenko kri. Gre za na videz običajne ljudi, so zdravnice, trgovci, direktorji bank, podjetniki in podjetnice, duhovniki ...

Običajno živijo normalno špansko življenje, toda flamenko kri, ki se pretaka po njihovih žilah, napaja hrepenenje po tem, da zaživijo flamenko urico, flamenko večer, flamenko dan ali celo flamenko dopust.

To je hrepenenje posebne sorte, ki polni dušo z energijo, in ko je te polna, zvezde in luna s svojo svetlobo vžgejo v človeku strasti, sleče kravato, obleko, se lepo obleče, vzame konja, pipo ali klobuk in prične se flamenko obnašati. Takrat pozabi na službo, obvezosti, na faro in gre v svet, ki se vrti na drugi sferi.

Flamenko obnašanje je ekstaza, ki jo opazi le spreten opazovalec.

Flamenko svet je vase zaprt in vse bolj eliten. Andaluzijec, ko si privošči - rabi čas in denar - izstopi iz običajnega življenja in gre dopoldne med podobne na kavico ali zajtrk.

Privoščijo si kratek klepet v flamenko vzdušju in se vrnejo v običajno življenje ter gredo po vsakodnevnih opravilih.

Toda hrepenenje tistih pravih Andaluzijcev je še večje. Čakajo okoliščine, ko bodo utrgali vrvi in se za dan, dva ali cel teden počutili in obnašali povsem flamenko. Eni bodo vzeli svojo najlepšo andaluzijsko obleko, si nataknili klobuk, skočili - in to meščani - na svojega konja ter odšli. Kam? Morda kot Don Kihot tja, kamor bo pot izbral konj, ali v kakšno mandrijo, kjer se bodo dobili še z drugimi.

Nekateri med temi drugimi bodo vzeli s seboj lepo oblečene žene, v rdečih ali okra krilih, z rožami v laseh.

Bodo tudi taki, ki bodo na stilno izdelano vprego postavili šank s točilnim pultom za pivo. Ah, ah, ah, ah, kitare, ciganski bobni, šarm. Na čas bodo pozabili.

 

 

Običajno pa imajo časa samo za en flamenko večer.

Tudi za to je potrebno, da posameznik pade v primerno konstelacijo, da popustijo vrvi in gre med druge podobne elemente. Kje se bodo znašli, je stvar usode dotičnega dne.

Flamenko svet je zaseben, spontan - nimaš nikakvih šans, da flamenkota pripraviš k temu, da se flamenko obnaša - in se le občasno zgodi v javnosti.

Ta, ki vam te vrstice piše, pri čemer se veseli, ko misli na vas, ki berete, je iskalec izkustev. V

eliko pozornosti je že namenil iskanju flamenko sveta.

Zaznal je širine, ki bi presegle zmožnosti njegovega življenja, zato se je do neke mere umaknil, za vas bralce in za svoje potnike pa ohranja in razvija naslednjo zgodbo.

Spontana flamenko zabava

Vračam se k tistim Andaluzijcem, ki jim kri že fejst vre po žilah in zvečer morajo flamenkovati.

Večinoma je flamenko zasebno ali društveno okolje, se pa včasih dogaja tudi v javnosti. Dosega različne oblike, tokrat vam bom pripovedoval o flamenko zabavi.

Predpogoj le-te je, da nihče ne ve, kje in kdaj se bo zgodila, saj je povsem spontana in nanjo lahko nanese le prilika.

V prijeten lokal, ki ima spredaj manjšo teraso in privlačno notranjost, že tudi malo zdrsano, kar kaže, da je skoznjo šlo že veliko ljudi, vstopi domačin.

Ob mizah in šanku, h kateremu se prisloni tudi sam, je še nekaj drugih domačinov.

Razgleda se naokrog in niti opaziti ni, kdaj naroči pijačo. Prikaplja jih še nekaj - eni k šanku, drugi k mizam - in kmalu jih zbližajo debate o lokalnih dogodkih. Barman, še nič sluteč, ponudi tapase, ki so raznoliki in perfektno pripravljeni (odpri moj post o tapasih >>).

Medtem so prišli še drugi domačini in vodja lokala je začutil, da mora ozračje obarvati z glasbo.  

Med pivom, rumom, whiskyjem in vinom gostje posegajo po šampinjonih, špargljih, polenovki, naročijo pa si lahko še druge tapase, kot npr. mini paello.

Na tem mestu v zgodbi pa bodite še posebej pozorni: ravno tedaj vstopate vi (naš potnik) in notri že srečate nekaj drugih sopotnikov. Eni so že pri prigrizkih, drugi pri kozarčku, večina pa kar pri obojem.

Malo se spogledate naokrog, vse je sproščeno in hitro se vklopite v ambient. Z očmi iščete še druge naše spotnike, ki jih še ni, in ko se vam zazdi, da ste tam po naključju, tudi ti prikapljajo v lokal, po dva, po tri in en sam.

Zanimivo se vam zdi, da ni nobenih starostnih omejitev in se vsi počutijo enako mladi, to se vam zdi res super.

Zanimivo vam je tudi, ko vstopita še dva domača para, pri čemer žene in en mož sedejo k barski mizici, drugi mož pa se bolje počuti stoje pri šanku, kar pa nikogar med njimi ne moti.

Pozneje se bo, ko bodo na mizici tapasi, občasno približal in si vzel po enega, pijačo bo imel pa kar na šanku.

Dogajanje še najbolj prepoznava lastnik lokala. Ko opazi, da se zbirajo flamenkoti, menja žanr in med komercialno glasbo spusti malo rumbe in Camarona.

 

 

Pričenja se dogajati.

Na voljo so popečeni kruhki z lososom in avokadom, solata iz kozic in zelene, španski pršut, siri, oljke.

Vsak med klepetom grizlja tisto, kar mu najbolj vzbuja domišljijo, takrat vas vprašam, če bi šparglje na žaru, inčune na kruhku ali morda medaljon na žaru - naročim vsega po nekaj v tapas izvedbi in vse je odlično.

Ambient se počasi polni z glasbo, vi pa klepetate in po občutku pijete vino ali sok, mojito ali barikiran rum.

V lokalu se kuha nekaj lepega, malo nestrpen - to priznam - sem le jaz, ker nisem še čisto prepričan, če se bo večer razvil v smeri, ki sem si jo zamislill.

V življenju je veliko stvari odvisnih tudi od konstelacij. (Škoda, da vam moram to predstaviti, želel sem, da je to za vas presenečenje, kot tudi druge podrobnosti. Potovanje v žaklju ni maček v žaklju).

Zopet k sreči kaže, da so vsi elementi na pravem mestu, ko to začutim, tudi ob pomoči barikiranega ruma, moja nestrpnost pade, v lokal še vstopajo ljudje, nekateri ga zapuščajo.

Taka je pač dinamika večera, ki se odvija pred vašimi očmi in ste njega sestavni del: klepetate, srkate, grizljate, imate se lepo. Ni pa še konec, sploh ne.

 

 

Lastnik lokala namreč opaža, da se nekaj kuha, vidi, da to ni običajen večer.

Zna biti, da se bo nekaj zgodilo.

Gleda obraze in kretnje svojih gostov in temu prilagodi glasbo.

Sedaj mu je že bolj jasno, da so goste pripeljali luna in zvezde ter magična flamenko energija.

Enega izmed gostov bo poskušal sprovocirati, da vzame njegovo kitaro in kmalu se bo med komercialno in avtentično glasbo primešalo brenkanje kitare.

Nekaj časa bo tako, nakar se bo v vogalu na koncu lokala enemu malo odpililo in v zrak bo spustil nekaj flamenko glasov.

Vzdušje, ki se je kuhalo že od vstopa prvih gostov, se sedaj stopnjuje.

Elegantno oblečeni Andaluzijec bo prijel svojo ženo in zaplesala bosta flamenko ples.

Žena bo vrtela roke kot telegraf svoje lopute, mož bo zelo pozoren na vsak njen gib in zdi se, kot da ona vodi ples.

Še drugi bodo zaplesali, poprijeli za priročna glasbila, zapeli. Pili bodo whisky ali vanj iz male stekleničke nalivali kokakolo.

Tudi vi boste lahko počeli isto, če vam whisky ne bo všeč, bo tam sangrija, točeno pivo, sok, limonada in drugo.

Večer bo najbrž da perfekten, navdušeni boste tudi nad hrano, ki bo raznolika in v tapas postrežbi.

 

 

Tokrat boste doumeli, kako se človek na zabavi spoji s kozmosom.

Da je človekova svoboda pri prehrani, gibanju in komuniciranju pogoj za čarobnost večera. Andaluzijci to znajo še iz starih časev (nekaj približno o tem lahko berete tukaj >>).

Ta znanja so v Španijo prišla iz orienta, spojila so se na zlato, ki je prihajalo iz Amerike, … potovanje po Španiji bo zgodba, ki bo zadovoljila vaš intelekt - mar ni to najvišji cilj potovanj?

In še več, mi vam najvišji cilj zapakiramo v okusno, mikavno, udobno, aktivno in doživeto. Pripravimo okoliščine, da se počutite mladi, živahni in ste polni veselja, kar vse vodi v lepoto, zdravje in mladost - a ni vse to sexi?

 

Potovanje posebne sorte v Andaluzijo v letu 2018 najdete na tej povezavi

Če bi želeli še več informacij, kliknite tu

Celovito zgodbo o flamenku bi lahko zapakirali v roman, ki bi ga brali na počitnicah. Pri nas smo odločeni, da naši potniki postanete del romana, da vstopite v zgodbo. Flamenko je pomemben sestavni del potovanja, skoraj kot so sedeži v avtomobilu. Kako vam ga predstaviti, se trudim že vrsto let in razvijam ter uresničujem ideje v tej smeri. To, s čimer vas presenečam, niso elementi turizma, ali drugače: so moji ekskluzivni elementi, s katerimi tvorim potovanja. Ti elementi imajo v sebi neko mero spontanosti in improvizacije in se razlikujejo od armirano-betonskih produktov turizma, kot jih boste spoznali v naslednjem razdelku, kjer bom skoraj brez dlake na jeziku.. 

Brez dlake na jeziku - oz. česa na Potovanjih posebne sorte ne boste našli

(tega lahko tudi ne preberete)

Morda ste se le odločili, da berete dalje. Še boste nekaj izvedeli o flamenku, pa tudi o tem, kaj lahko tam, brez da tja greste z mano, spoznate in doživite. Prva varianta je, da greste z agencijo in druga v lastni režiji.

Z agencijo

Zamislite si, da ste tja odpotovali z agencijo. Na raznih straneh ste - že ko smo pod drobnogled vzeli flamenko - prebrali, kako sta Španija in Andaluzija flamenko in flamenko in flamenko. Ko pa boste tja prišli, boste deležni tega, da vas bodo z wikipedijskim znanjem informirali brez vsakršnih osebnih izkušenj (razen turisitičnih), predvsem pa vam bodo poskušali prodati dve zadevi, ker da sta oh in sploh.

Z Enprimorc

Če pa boste tja odpotovali z Enprimorc, vas bom zapletel v zgodbo o tem, kako je flamenko močno prežet z andaluzijskim življenjem. Prikazano vam bo, da je nastal na španskih tleh kot spoj arabske in romske kulture. Spoznali boste, da se je za preživetje moral kot spermij na jajčece oprijeti na zlato, ki je prihajalo iz Amerike v Evropo prav preko Andaluzije. Slišali boste različne glasbene zvrsti, da so tudi tango in rumba ter samba del iste zgodbe, da ga je kot glasbeno smer pred izumrtjem rešil Garcia Lorca, ki je bil tudi flamenko. 

Z agencijo (nadaljevanje)

Agenicja pa vas je namestila na periferijo in vas za doplačilo od 32 do 35 eur vabi na flamenko predstavo, da je to tisto, kar res morate videti in da je vključen tudi prevoz v obe smeri. Super, boste rekli, če sem že tu, grem. Po večerji vas bodo iz periferije v 30 minutah pripeljali v neke vrste gledališče. Izumili so jih za turiste, ki pač nekaj morajo početi. Posedli vas bodo enega ob drugega približno kot v enklavah sestavljenih iz ljudi z različnih kontinentov. Ob točno določeni uri bo zabrenkala kitara in dvignile se bodo kulise. Na odru se bo pričel glasbeno-plesni flamenko spektakel. Ne rečem, da ni kvaliteten, v bistvu je zelo kvaliteten, vendar to je nastop, ki se odvija 365 dni na leto in 2 do 3 krat vsak dan, nastopajočim pa flamneko že skozi ušesa gleda.

Že ste v gledališču pripravljeni, da se boste razgibali - ploskali boste in sedeli. Ploskali boste in ploskali, čudili se boste - kapo dol, so profiji - plesalcem in glasbenikom. In vendar je za 99% navadnih ljudi, verjetno vi med njimi, zgolj turistična predstava, pa se tega ne zavedajo.

Sediš, ploskaš, ploskaš, steguješ vrat, da vidiš čez glavo pred seboj in tak isto počne nekdo drug za teboj in si misliš, kako je vse po tvojem okusu. Seveda, logično, saj ne veš, da obstajajo višje sfere spontanega flamenka, v katere te lahko popelje Enprimorc. V teh višjih flamenko sferah se flamenko dogaja okrog tebe in ti se zliješ z njim, si njega svoboden sestavni del, kot so planeti, ki krožijo po vesolju. Tam v gledališču pa napihnjen od odmrznjene hrane in tiste, kje v hotelskem self-servisu turisti dan prej niso pobrali, ploskaš, ploskaš in steguješ vrat. Ko je konec, te odpeljejo v hotel in videl si flamenko.

Za povrhu pa še to, od 32 do 35 eur, ki si jih plačal, jih 20 gre agenciji, da lahko vodiča plačajo, ker so ti poceni program prodali. Naučite se ponudbe brati. Ok, jest sem se odločil za Potovanja v žaklju, zato ker želim neskončno presenečati in imam svojo zgodbo. Tole o flamenkovanju sem (ne rad) razkril in bom še druge. Ko bom velik, pa ne več - potovali boste na potovanju v žaklju ali pa pasivno.

V lastni režiji

Obstaja pa še varianta, da greste v lastni režiji. Menim, da je boljša, kot da greste za agencijo. Na agencijskem potovanju je vse tako pripravljeno, da se ti nič ne more zgoditi - postanete železo v strjenem betonu. Sami pa vendarle imate nekaj možnosti, sploh sedaj, ko sem vam malo odprl oči. Toda verjemite, šanse so zelo majhne, da boste prišli na pravo mesto ob pravem času in v pravem počutju. Tukaj pa je Enprimorc alkimist, ki se ukvarja celo s tem - pomislite - kako boste v lokal prikapljali, da ne boste čredna bitja, da ne boste zmotili ambienta.

Da izveste, kaj je flamenko, imate prav tako zelo malo možnosti. To pomeni, da ga boste umestili v kulturno zgodovinske okvirje, povezali z zlatom, tapasi, religijo in drugim. Sam imam za vas zgodbo, ki bo zadovoljila vaš intelekt in preplavila vse vaše čute. Izzval vas bom z vprašanjem, zakaj sploh potujete?

Morda boste na koncu v izgovor rekli, kaj pa mene flamenko briga. Seveda vas, v Andaluziji je z njim vse prežeto, je kot šoferski sedež v avtomobilu. Pa nam potem povejte, zakaj potujete? Kaj vas zanima? Če nimate jasnih odgovorov, pokličite nas. Povejte še, zakaj plačate 900 eur za v Španijo in tam počnete to, česar nočete, oziroma ne počnete tega, kar hočete oziroma je bistvo dežele. Jupiiii.

Pa še to: vse, kar ste prebrali niso moje obljube, temveč za vas obeti in zame izzivi. 

 

Post scriptum

Še zelo veliko razlogov imamo, da vam mirne duše rečemo, da morate potovati z nami. Tukaj bomo samo načeli nekaj tematik.

Naša potovanja so, kljub temu da stanejo veliko več od ostalih, najcenejša. Prepričani smo v to, ker vam damo odličen časovni izkoristek, ker na naših potovanjih počnete to, kar vi razgledani ljudje hočete, in ne tega, česar nočete (a ni tako, da ko plačaš nekaj, česar nočeš, vržeš denar stran?), ker je čisto vse vključeno in denarnico lahko pozabite doma.

Potovanje je čas, ki ga namenjate sebi, zato se na potovanju morate dobro počutiti. Nočna vožnja in slaba hrana, če ste zreli ljudje in sami sebe čutite, izjemno negativno vplivata na vaše počutje. Da ne govorimo o irelevantni vsebini, ki vodi v apatičnost.

Irelevantna vsebina je tisto, kar so v turizem uvedli, ker je bodisi zastonj (zunanji ogledi, mostovi, cerkve, fontane - poglej ta članek, ki je povsem brez dlake na jeziku >>, ali pa je turistična industrija uspela narediti neke približke in to dobite za doplačilo. Irelevantno je vse tisto, kar vi v resnici NE potrebujete. Relevantno pa je tisto, kar vas kot človeka zanima. Relevantno je tudi to, kar vas navdušuje. Vso turistično kramo so izumili za vas, da imate razloge za potovanje, pokazali vam bomo, da jih nimate. Mi na naših produktih ne blefiramo. Zagotavljamo vam, da boste na naših potovanjih zadovoljili:

  • vaš intelekt ali
  • vse vaše čute ali
  • oboje, vaše intelekt in vse vaše čute.

Pomembno je tudi, kdo bodo vaši sopotniki. Na naših potovanjih - taka pač so - se zbirajo samo zanimivi in odprti ljudje, s katerimi si boste imeli kaj povedati. Včasih dobimo kakšno izjemo in človeka na potovanju povsem prerodimo.

 

Še zelo veliko vam lahko napišemo o Potovanjih posebne sorte. Tudi o naši misiji in viziji, v katerih se skriva potovalna filozofija. Je brez te sploh mogoče potovati?

 

Najlepše fotografije s te strani je posnel J. Kozjak iz bowlinga Bajta (Radlje ob Dravi)

 

Potovanje posebne sorte v Andaluzijo v letu 2018 najdete na tej povezavi

Če bi želeli še več informacij, kliknite tu